Posta Crne Gore
 
PočetnaO kompanijiVijesti2019 Održana kompanijska prezentacija Pošte Crne Gore na INFOFEST-u 2019
 
O kompaniji

Održana kompanijska prezentacija Pošte Crne Gore na INFOFEST-u 2019

Kompanijska prezentacija Pošte Crne Gore pod nazivom „Vrijeme digitalnih Poštinih servisa – e-pismo i vremenski pečat" održana je večeras u okviru XXVI Festivala informatičkih dostignuća INFOFEST 2019.
 
Tokom prezentacije najavljena su dva nova servisa kojima Pošta Crne Gore nastavlja digitalizaciju svojih usluga, započetu prije više od 10 godina.
 

Ivan Brković, iz Sektora za informatičku podršku, naglasio je da je kvalifikovani elektronski servis e-pismo digitalni pandan tradicionalnoj poštanskoj usluzi - preporučenoj pošiljci s povratnicom.
- Potvrde koje nudi servis e-pismo su pravno valjane i mogu biti dokaz da je elektronska pošta poslata i da je izvršen prijem pošiljke. Sve potvrde su označene vremenskim pečatom, potpisane kvalifikovanim digitalnim certifikatom i sadrže podatke o samoj pošiljci, naveo je.
On je objasnio da kvalifikovani servis e-pismo omogućava slanje i prijem preporučene registrovane pošte elektronskim putem. Korisnici E-pisma mogu dobiti: potvrdu da je dokument poslat, potvrdu da je uručen, odnosno dostavljen i potvrdu da je primalac otvorio dokument ili poruku.
Elektronski vremenski pečati (time stamps) su servis koji elektronskim transakcijama obezbjeđuje formalno-pravnu neporecivost, najavljeno je na kompanijskog prezentaciji Pošte.
- Riječ je o potvrdi vremena u elektronskoj formi koja povezuje bilo koju vrstu elektronskih podataka u određenom vremenu, dokazujući da su ti podaci postojali u to vrijeme. Elektronski vremenski pečat je izuzetno koristan alat u slučajevima elektronskih transakcija u kojima datum igra značajnu ulogu u procesu provjere i autentičnosti različitih događaja, podataka, dokumenata, ugovora ili certifikata, kazao je Brković. 
 On je podsjetio je da Pošta Crne Gore, saglasno Zakonu o elektronskim uslugama iz 2010. godine i Zakonu o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu iz 2017. godine, pruža usluge izdavanja kvalifikovanih digitalnih certifikata.