Posta Crne Gore
 
PočetnaO kompanijiVijesti2019 Prošlo je 150 godina od kada je poslata prva dopisnica
 
O kompaniji

Prošlo je 150 godina od kada je poslata prva dopisnica


Prva dopisnica prošla je kroz poštanske kanale Austrougarske monarhije 1. oktobra 1869. godine. 

Poštanski rječnik dopisnicu definiše kao pošiljku mase do 20 grama izrađenu od kartona ili čvrstog papira u obliku pravougaonika. Desna polovina prednje strane dopisnice namijenjena je za adresu primaoca, označavanje poštarine i službene oznake. Poleđina i lijeva strana prednje strane namijenjeni su za saopštenje.
Dopisnicama se smatraju sve vrste razglednica i čestitki, ukoliko su u dimenzijama predviđenim za ovu vrstu pošiljke.

Ideja o stvaranju dopisnice potiče od profesora Emanuela Hermana, profesora ekonomije iz Beča, koji u januaru 1869. godine objavljuje članak koji će rezultirati pojavom prve dopisne karte. U svom članku profesor Herman navodi da vrijeme i trud potrebni za pismo ne odgovaraju uvijek važnosti i obimu poruke koja se prenosi. Istovremeno preporučuje jednostavniji i jeftiniji model za prenošenje kratkih poruka.

Pošta je s oduševljenem prihvatila ovu ideju. Iste godine u oktobru poslata je prva dopisna karta (Correspondenz – karte). 

Prve dopisnice štampane su u ogromnom tiražu i dostavljene širom Austrougarske monarhije. Službenicima je naloženo da s dopisnicima postupaju kao i s pismima. Postojala je i mogućnost preporučenog uručenja. Kako je pošta, posebno u većim gradovima, uručivana i više puta na dan, dopisnice su omogućile da se jeftino može ugovoriti posao ili sastanak istog dana.Samo prvog dana prodato je čak 10 000 dopisnica, a prvog mjeseca 1, 4 miliona! Uspjeh je bio izuzetan. Mnoge evropske poštanske uprave naredne godine uvode dopisnice u svoje sisteme.
 
Crna Gora dopisnicu uvodi u poštanski saobraćaj 1874. godine. 

Dvije godine nakon što je poslata prva dopisna karta "rođena” je razglednica – dopisnica sa slikama. Već 1895. godine dopisne karte postaju šarene i s različitim motivima.

Prema podacima Državnog arhiva Crne Gore, prva razglednica u Crnoj Gori nastala je 1894. godine sa motivom Cetinja.